Pontje zet Suwâld op de kaart

Het begon met een oude caravan, toen een hokje, maar nu heeft de zonnepont van Suwâld het helemaal voor elkaar.De 15.000 pontvaarders die jaarlijks bij Suwâld het Van Harinxmakanaal overgaan, genieten voortaan de luxe van een gloednieuw onderkomen met terras.

Door Anko de Jong

pontgebouw.jpg

BURGUM - Het is heel merkwaardig, maar fietsers hebben altijd haast, is de ervaring van bestuurslid en vrijwilliger Okko Bosker (63). "Als het met heel mooi weer druk is bij de pont blijft iedereen netjes in de rij staan en geeft niemand zijn plekje op." Misschien gaat het voortaan toch anders in hetjachthaventje van Suwâld, nu het nieuwe onderkomen klaar is met terras, toilet en zelfs een douche. Bosker kan het de voetgangers en fietsers niet kwalijk nemen dat ze zo snel mogelijk over wilden, want de voorzieningen hielden niet over. "We zijn zes jaar geleden met niets begonnen. Toen heeft mijn oude caravan er even gestaan, daarna een hokje dat veel te klein was. Met slecht weer moesten de mensen dan nog steeds in de regen staan". Vorig jaar besloot het bestuur dat het anders moest, dat het pontje een volwaardig onderkomen verdiende. Toen die hal een keer rolde, ging het ineens snel. Gemeente en provincie sprongen zonder mankeren bij met een subsidie van bijna 32.000, de helft van de totale kosten. Vrijwilligers meldden zich, uit Burgum, Garyp en Suwâld. "Het was hartverwarmend zoals dat ging. Tegelzetters, schilders, installateurs, een telefoontje en het was voor elkaar." Het gebouwtje is ontworpen door Oebele Herder van bouwbedrijf De Haan uit Garyp. Hij gaf het de vorm van de voorplecht van een schip, met een stalen buis als steunpilaar in het midden. "Het ziet er allemaal even vrolijk uit", vindt Bosker. Zelf legt bij nu de laatste hand aan de windschermen rond het vers bezegelde terras. Er komen tweedehands thermopaneruiten in. "Maar wel allemaal van dezelfde maat."

De keuken bestaat uit een keukenblokje uit een particuliere woning. "Die mensen kregen een nieuwe keuken en wij konden de oude krijgen." Er is nog een tekort van 9000, maar dat is volgens Bosker te dragen. Het zonnepontje, zo genoemd omdat het op zonne-energie vaart, was zes jaar terug een welkome voorziening in het dorp. In een grijs verleden heeft er een roeiboot als 'oersetter' gevaren, maar die is lang verdwenen. "We dachten altijd dat een pontje niet mocht met al die beroepsvaart op het kanaal. Totdat een gedeputeerde er bij een bezoek aan het dorp zelf over begon." Een lange omweg over Burgum naar Garyp is nu niet meer nodig. "Er zijn weer heel wat familiebanden in Garyp aangehaald", lacht Bosker. Het pontje, begonnen met 11.000 klanten, zet inmiddels jaarlijks 15.000 voetgangers en fietsers over. "Die pont heeft Suwâld weer op de kaart gezet", vindt Bosker. De proef met de zonnepont staat zelf in Europese rapporten als voorbeeld van een succesvol project vermeld. Het pontje is inmiddels opgenomen in de populaire pontjesroute en steeds meer fietsers weten hoe verrassend Suwâld dan uit de hoek kan komen. Het water kabbelt zachtjes tegen de kade, het haventje in Suwâld is nog vrijwel leeg, maar op het kanaal komen tussen de stug doordouwende binnenschepen al enkele watersporters voorbij. Vanaf vrijdag voegt het snelle pontje er zich tussen. Eerst alleen op vrijdag, zaterdag en zondag, maar vanaf 17 juni alle dagen van 10.00 tot 18.00 en in het hoogseizoen tot 20.30 uur.

(Bron: Leeuwarder Courant, 22 april 2002)

totop
Rabskute.JPG

 'De Rabbelskûte' 23e jaargang nr.5 van 5 juni 2020 is uit. De Garipersite heeft weer enkele artikelen voor u overgenomen.

De volgende Rabbelskûte verschijnt op 21 augustus 2020.
Kopij inleveren uiterlijk vrijdag 14 augustus 2020 om 19:00 uur bij Anne Albada, Feanhústerpaad 12, 9263 RN in Garyp.
Zo mogelijk via het e-mailadres van de dorpskrant derabbelskute@gmail.com.

Collecterooster 2020

  • 14-06 t/m 20-06 Maag Lever Darm Stichting
  • 21-06 t/m 27-06 Rode Kruis
  • 30-08 t/m 05-09 KWF Kankerbestrijding