Skip to main content

Rouwkoets

Garyp kent nog de traditionele rouwkoets

Bij een begrafenis vanuit de Gereformeerde kerk (tegenwoordig Andreas-kerk) moet er bijna een kilometer te voet worden afgelegd om op het kerkhof van de Hervormde kerk (tegenwoordig Petrus-kerk) te komen.
Daarbij wordt nog steeds gebruik gemaakt van een traditionele zwarte rouwkoets met daarvoor een Fries paard bedekt met een eveneens zwart kleed.De rouwkoets wordt begeleid door de 4 dragers en de uitvaartbode.

RouwkoetsRouwkoetsRouwkoets

 


 

Sinteklaasjeie

Sinteklaasjeie

Garyp kent geen Sint-Maarten, geen Halloween of zo, maar wel een andere heel aardige traditie: 'Sinteklaas-jeie'. Kinderen gaan nadat Sinterklaas in Garyp is aangekomen 's avonds verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet(en) door het dorp en langs de huizen, er wordt aangebeld, met pepernoten en ander snoepgoed gestrooid, eventueel een toepasselijk liedje gezongen en sommigen vragen of er ook stoute kinderen zijn. De huisbewoners horen het rollenspel mee te spelen en geven daarna meestal een kleine somma geld aan de Sinteklaas-jeiers, als vergoeding voor het strooigoed (en eventueel als extra zakcentje)

 


 

Sânmigers

SânmigersDe meeste dorpen in onze provincie hebben wel een bijnaaam of schimpnaam. Zo ook Garyp.

Van oudsher worden de inwoners van Garyp ook wel 'sânmigers' genoemd. Letterlijk vertaald in het nederlands betekent dit 'zandplassers'. Het waarom van juist deze bijnaam is niet duidelijk, wel zal het toch iets te maken hebben met het feit dat Garyp op de zandgronden ligt.

Een tweede bijnaam is die van 'klitsefretters'.
Dit soort benamingen worden tegenwoordig nog nauwelijks daadwerkelijk gebruikt.

 

 


 

Muziek in Kerstnacht

De muziekvereniging 'Looft den Heer' uit Garyp speelt ieder jaar in de Kerstnacht op diverse plaatsen in het dorp enkele liederen. In weer en wind, altijd!!!
En als je al op bed ligt en je hoort deze klanken in het holst van de nacht, of je bent nog op straat en je treft dit unieke gebeuren, dan is dat een bijzondere ervaring, heel speciaal.....
Een prachtige traditie.