(Bron: Rabbelskûte, september 2021)

Zonnepont Garyp - Suwâld

Het is onderhand al 26 jaar geleden dat Rintsje Ritsma de Zonnepont tussen ons beide dorpen met een overtocht over het Margrietkanaal opende. Op 3 maart 1995 - zo staat in de statuten - is de Stichting Zonnepont formeel opgericht.
De Zonnepont is voortgekomen uit initiatieven vanuit Garyp en Suwâld. Dat blijkt ook uit de statuten waarin staat dat van de 8 bestuursleden er 4 uit Garyp kwamen (Jan Bijlsma, Cees Blom, Gerrit Kuperus en Jan Timmermans). In de statuten staat ook vermeld dat het bestuur uit zowel Suwâldsters al Garipers zou moeten bestaan.

De oprichting van de Zonnepont bleek een schot in de roos. Elk jaar worden er maar liefs zo’n 14.000 fietsers overgezet. Niet alleen uit Nederland maar ook veel buitenlanders die de weg van of naar Earnewâld of Garyp via de pont wisten te vinden.

En wat is er in de jaren veel veranderd. Ondertussen hebben we al een nieuwe en grotere pont waarbij rekening is gehouden met de steeds grotere E-bikes. Het houten keetje aan de Suwâldster kant heeft ruimte gemaakt voor een prachtige kiosk met een heel ruim en omheind terras. Duizenden toeristen hebben onder het genot van een kop koffie genoten van het prachtige uitzicht precies op de plek waar de aftakking van het Prinses Margrietkanaal naar het van Haringsmakanaal is gesitueerd. Die plek - waar het in het verleden soms ruig aan toe ging - werd destijds Schalkediep genoemd en die unieke naam is door de stichting met graagte overgenomen.

Ook aan de Gariper kant is een slechtweer voorziening gemaakt zodat je kunt schuilen als de fietstocht geplaagd wordt door een regenbui. De koperen bel heeft plaats gemaakt voor een elektronische verbinding zodat de schipper u veel eerder kan waarnemen en u niet onnodig lang hoeft te wachten. In de komende winterperiode zal de walbeschoeiing aan de Gariper kant door Rijkswaterstaat worden vervangen. Kortom we mogen met z’n allen trots zijn op onze Zonnepont. En dat blijkt ook uit de vele positieve reacties die we elke dag van de toeristen mogen horen.
Men staat vaak verbaast als verteld wordt dat de hele organisatie door ruim 60 vrijwilligers wordt gerund. Zo’n 20 schippers en 35 kiosk medewerkers runnen de pont en de kiosk.

In de afgelopen jaren leek het wel dat de Zonnepont wat uit het zicht van de Garipers verdween. Uiteraard staat de kiosk aan de Suwâldster kant van het kanaal en dan kan het gevoel bestaan dat de pont alleen Suwâld toekomt. Maar dat is een misverstand.
We zijn ook erg blij dat in het huidige bestuur twee Garipers plaats hebben genomen; Nynke Houwink en Willem Doppenberg. Daarnaast zijn er een aantal Gariper dames die de bediening in de kiosk voor hun rekening nemen. En ook zijn er Gariper heren die als schipper aan de slag zijn.
Het bijzondere is dat je bij de pont altijd plezierige gasten tegenkomt. Want iemand die een slecht humeur heeft gaat veelal niet te fietsen.

Wat ook opvalt is dat veel vrijwilligers jaren achtereen hun bijdrage leveren. Het bestuur is dan ook erg ingenomen met alle vrijwilligers en heeft daar grote waardering voor.
Deze waardering wordt ook zichtbaar als er in het voorjaar een gezellige bijeenkomst is georganiseerd waarbij elke keer weer iets anders wordt bedacht om de vrijwilligers een plezier mee te doen. En uiteraard altijd gecombineerd met een royale maaltijd of buffet.
En ook tegen het eind van het jaar worden de vrijwilligers niet vergeten.
Als je heel wat jaren vrijwilliger bij de pont bent geweest dan komt het moment waarop je plaats gaat maken voor een ander. Tegen deze achtergrond zouden we graag in contact willen komen met nieuwe vrijwilligers die òf in de kiosk òf als schipper ook willen meewerken bij de pont.
De regeling is dat je in het voorjaar aan kunt geven wanneer het jou het beste uitkomt. De tijden zijn ’s ochtends van 10:00 - 14:00 of ‘s middags van 14:00 - 18:00 uur.
Het werk van de kiosk medewerkers bestaat globaal uit het schenken van koffie/thee of frisdranken. Daarnaast is er een beperkt assortiment aan koeken, ijs en warme hapjes.
Voor de schippers geldt dat ze over een vaarbewijs en marifooncertificaat moeten beschikken of bereid zijn deze alsnog te verkrijgen.
Spreekt het je aan om ook mee te doen bel dan even met de voorzitter Jan van der Wal (06-12238522) of schrijf een mailtje naar info@zonnepont.nl.

Tenslotte: wist u dat wanneer Garipers die vanaf Garyp even willen oversteken om alleen op het terras te zitten, de terugvaart dan niet hoeven te betalen? Maar geef het wel even vooraf aan bij de schipper!

Met vriendelijke groet,

Bestuur stichting Zonnepont Schalkediep


 

© 1997 - www.garyp.nl
website door IT-wurk