Heel Garyp van het gas? Dat duurt nog wel even


Garyp wordt het eerste aardgasvrije dorp in Nederland. Althans, dat wil de gemeente Tytsjerksteradiel. Maar hoe concreet zijn de plannen eigenlijk?

MELLE VELTMAN EN WIEBEREN ELVERDINK

,,Garyp staat in de startblokken om het eerste aardgasvrije dorp van Nederland te worden.’’  Dat schreef de gemeente Tytsjerksteradiel gisteren in een persbericht. Maar alle Garypsters van het gas? Dat kan nog wel even duren.
Navraag bij de gemeente leert dat het vooral gaat om het uitspreken van een ambitie. Of het zover komt, ligt aan de inwoners.Het rijk heeft in totaal 90 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zo’n twintig wijken die van het gas af willen. Gemeenten die in aanmerking wilden komen, konden zich inschrijven tot 1 juli.
Tytsjerksteradiel heeft Garyp naar voren geschoven. Een rijksbijdrage van 5 miljoen euro, dat is de hoop. Maar of het plan wordt goedgekeurd, is afwachten.
Mocht het zover komen, dan gaat hooguit 90 procent van alle woningen van het gas af, zo verwacht de gemeente. Het is dus niet zo dat Tytsjerksteradiel de gastoevoer dichtdraait.
Waar al dat geld heengaat? Als het plan groen licht krijgt, komt er voor elke Garypster een gratis energiescan. Verder krijgen zij begeleiding bij het gasvrij maken van hun woningen.
Het is dus de vraag in hoeverre Garyp wel echt gasvrij wordt, laat staan ‘het eerste aardgasvrije dorp van Nederland’.
Bovendien is Tytsjerksteradiel zeker niet de enige gemeente die een dergelijke aanvraag heeft gedaan. Zo hengelt ook Ooststellingwerf naar een bijdrage. De gemeente heeft hiervoor het Haerenkwartier in Oosterwolde op de korrel. Corporatie Actium had al plannen om de wijk te vernieuwen: 127 huurhuizen wacht renovatie, 44 andere gaan plat om plaats te maken voor nieuwbouw. Vorige maand kwam daar de ambitie bij om het Haerenkwartier gasloos te maken bij.
Dat lukt alleen als het rijk het Ooststellingwerver verzoek om subsidie – de gemeente vraagt bijna 1,5 miljoen euro – daadwerkelijk honoreert. Zo niet, dan is dat ,,niet zo zeker’’, stellen burgemeester en wethouders.
Wijkbewoners zijn alvast enthousiast. Ook omdat ze vrezen dat hun buurt na de geplande aanstaande metamorfose opnieuw over de kop zou moeten als die over een paar jaar alsnog gasloos moet worden gemaakt. ,,Doe het in één keer goed’’, luidt het credo in Oosterwolde.

Bron: Leeuwarder Courant, 4 juli 2018


 

© 1997 - www.garyp.nl
website door IT-wurk