(Ingezonden door redactie 'De Rabbelskûte')

Persbericht

Cor Hennis “Gariper fan it jier 2006”

Oud dierenarts van Garyp, Cor Hennis (69), is gekozen tot “Gariper van it jier 2006”. De redactie van de dorpskrant “De Rabbelskûte” heeft gekozen voor Cor Hennis vanwege zijn uitzonderlijke sportieve prestaties. Afgelopen najaar volbracht hij een loodzware sponsorfietstocht van 10.577 km van Bolsward naar Accra, de hoofdstad van het Afrikaanse Ghana. In 2005 fietste hij reeds een sponsortocht van 3000 km van Garyp naar Roemenië.

Cor Hennis

Cor Hennis bij het vertrek van de fietstocht
in 2004 naar Schitu Stavnic

(foto: Reinder Herder)

Op vrijdag 5 januari zal Gjalt Faber namens de redactie van dorpskrant “De Rabbelskûte” de “Gariper fan it jier 2006” bekendmaken en een trofee aanbieden. De huldiging zal worden gehouden om ca. 22.15 in het dorpshuis It Geahûs tijdens de nieuwjaarsreceptie georganiseerd door de activiteitencommissie van It Geahûs. Dorpskrant De Rabbelskûte neemt evenals voorgaande jaren om de twee jaar het initiatief tot de nominatie. Tot “Gariper fan it jier 2006” zijn door de lezers van de Rabbelskûte vijf personen genomineerd. Hennis kreeg de meeste stemmen.

De oud dierenarts is ruim 7 jaar geleden begonnen te fietsen. Daarvoor was hij als dierenarts geliefd bij de Gariper bevolking en met name bij de boeren. Hij stond letterlijk dag en nacht voor iedereen klaar. Pas na zijn werkzame leven is Hennis gaan fietsen. In 2004 deed hij voor het eerst mee aan een grote fietstocht naar Schitu-Stavnic in Roemenië.

Hij maakte toen deel uit van een groep van 17 personen, die allemaal het einddoel bereikten. Met de sponsortocht werd geld binnengehaald door de Stichting Hulpgoederen Roemenië voor een medisch opvangcentrum.
De tocht naar Ghana had als doel geld in te zamelen voor onderwijsprojecten in Ghana en andere Afrikaanse landen. Er is in totaal ca. 158.000 euro aan sponsorgeld binnengehaald. Dat bedrag worden verdubbeld door de Stichting Wilde Ganzen-ICCO, zodat er ruim € 300.000,- beschikbaar is.

In totaal zijn op 21 augustus 20 fietsers begeleid door een kleine medische en technische staf vertrokken uit Bolsward. Na een rit van 10.577 km haalden 14 van hen na bijna 4 maanden op 9 december de eindstreep in Accra.. Onder hen was de 69 jarige Gariper Cor Hennis, die tevens de oudste van de club was. Vijf van de deelnemers hadden eerder ook meegereden naar Roemenië. Behalve Hennis was daarbij dorpsgenoot Sieds Wobbes, die deze keer vanwege zijn werk niet verder meekon dan Gibraltar. Ook de oud Gariper Baukje Spoor wist, evenals oud elfstedenvoorzitter Henk Kroes, in beide gevallen de finish te halen.

De tocht was soms loeizwaar. Na zware regen in Frankrijk moest de Pyreneeën doorkruist worden. Na het bestijgen van drie cols, waarvan de laatste tot 16 procent, begon de afdaling. In een haarspeldbocht ging Hennis onderuit, hetgeen een kapotte fiets en blessures veroorzaakten. Nadat de fiets was hersteld hervatte Hennis de tocht. In Afrika werd er onderweg in tentjes in een zandstorm geslapen. Alle fietsers werden met maag- en darmklachten tijdelijk uitgeschakeld, maar Hennis fietste door.
Deze taaie fietser staat dan ook bekend om zijn ijzeren conditie, maar ook om zijn humor, waarmee hij de groep opfleurt op heftige momenten. Mentaal heeft hij dan ook een positieve invloed op de groep.

Dat iemand op deze leeftijd een dergelijke zware fysieke prestatie kan leveren is een buitengewone sportieve prestatie. Dat hij daarmee de leefomstandigheden van mensen en kinderen in andere landen ook nog eens verbetert is een unieke sportieve combinatie, die zijn weerga niet kent.
Iedereen die Cor Hennis kent als dierenarts, als mens, als fietser en als sportman staat er pal achter dat deze man tot “Gariper fan it jier 2006” is benoemd. Iedere Gariper zegt dan ook : ”It komt him ta, hy hat it fertsjinne!”

Gjalt Faber, voorzitter dorpskrant De Rabbelskûte te Garyp

totop

'De Rabbelskûte' 25e jaargang nr.1 van 17 september 2021 is uit. De Garipersite heeft weer enkele artikelen voor u overgenomen.
De volgende Rabbelskûte verschijnt op 26 november 2021.
Kopij inleveren uiterlijk vrijdag 19 november 2021 om 19:00 uur bij Anne Albada, Feanhústerpaad 12, 9263 RN in Garyp.Zo mogelijk via het e-mailadres van de dorpskrant derabbelskute@gmail.com.

Collecterooster

  • 12-09 t/m 18-09 Prinses Beatrix Spierfonds
  • 19-09 t/m 25-09 Nierstichting
  • 26-09 t/m 02-10 HandicapNL
  • 03-10 t/m 09-10 Dierenbescherming
  • 10-10 t/m 16-10 Nederlandse Brandwonden Stichting
  • 31-10 t/m 06-11 Diabetes Fonds
  • 07-11 t/m 13-11 Alzheimer Nederland
  • 14-11 t/m 20-11 Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK)
  • 28-11 t/m 04-12 Leger des Heils Fondsenwerving

garyp.nl
© 1997 - www.garyp.nl Website door IT-wurk