Concert Sipke Veenstra in de Petruskerk

 

GARYP - Het is vijf jaar geleden dat de Gariper kunstenaar Sipke Veenstra stierf. Om hem te gedenken, werd er zaterdag een concert gehouden in de Petrus-kerk.

SipkeVeenstra

Het 'Jaep Meems Combikoor' treedt op met orkest (Foto: Klaas Rozema)

 

Zo'n tachtig mensen (vrienden, familie en belangstellenden) kwamen af op het gemengde programma voor de veelzijdige kunstenaar Sipke Veenstra (1924-2002). Rennie Veenstra memoreerde zijn leven nog even: in 1924 geboren in Garyp, vanaf zijn 51-ste jaar werkzaam als conciërge op streekmu-ziekschool 'De Waldsang' in Buitenpost, alwaar hij begon met dichten. Ook componeerde hij muziek en schilderde hij. Jammer dat hij niet eerder met zijn kunst is begonnen, klonk het uit het publiek, want dan had hij nog meer kunnen uitgroeien. Er verschenen vier gedichtenbundels van Veenstra.
Het gelegenheidskoor het 'Jaep Meemster Combikoor' met het orkest bracht onder andere psalm 134, het Kyrie en Credo van Frans Schubert en het Ave Verum van W.A. Mozart ten gehore. Ook werd er een speciaal stuk uitgevoerd ter gelegenheid van deze avond, gecomponeerd door Sipke Hoekstra, de kleinzoon van Sipke Veenstra. Onder andere Veenstra's dochter Hinke droeg verschillende gedichten van haar vader voor. Zij werd hierbij begeleid door Annette Dijkstra op cello. Sopraan Gretha Hoekstra zong verschillende andere gedichten, begeleid door Tinelies Beetsma op de piano. Ook het Damwâldster kamerkoor trad op.
Jehannes Veenstra, zoon van de kunstenaar, bracht een ballade over Garyp ten gehore met zang en gitaar. Volgens de organisatie bracht dit zo'n stijlbreuk in het programma teweeg dat het concert de veelzijdigheid van Sipke Veenstra goed benadrukte.
De avond was een initiatief van kleinzoon Sipke Hoekstra uit Utrecht (componist en violist) en musicus/dirigent Jaep Meems uit Twij-zelerheide. Van het concert is een dvd gemaakt, die onder andere bij Meems te bestellen is.

 

Bron: Actief, woensdag 3 oktober 2007

 

totop
Rabskute.JPG

 'De Rabbelskûte' 23e jaargang nr.6 van 21 augustus 2020 is uit. De Garipersite heeft weer enkele artikelen voor u overgenomen.

De volgende Rabbelskûte verschijnt op 23 oktober 2020.
Kopij inleveren uiterlijk vrijdag 16 oktober 2020 om 19:00 uur bij Anne Albada, Feanhústerpaad 12, 9263 RN in Garyp.
Zo mogelijk via het e-mailadres van de dorpskrant derabbelskute@gmail.com.

Collecterooster 2020

  • 20-09 t/m 26-09 HandicapNL
  • 27-09 t/m 03-10 Dierenbescherming
  • 04-10 t/m 10-10 Nederlandse Brandwonden Stichting