Bron: Leeuwarder Courant, vrijdag 3 januari 2003

Pesten van brandweer overschrijdt grenzen

Brandweerlieden en politiemensen kregen het tijdens de jaarwisseling in enkele dorpen flink te verduren. Functionarisje-pesten maakt de laatste jaren vaker deel uit van de feestvreugde. In Garyp werden de grenzen woensdag zwaar overtreden, stelt de Burgumer brandweercommandant Marinus van de Velde.

Door Irene Overduin

GARYP -"Onaanvaardbaar", is het oordeel van Marinus van de Velde. De brandweercommandant van Tytsjerksteradiel zag op oudejaarsnacht met lede ogen toe hoe zijn mannen in Garyp door dronken dorpsjongens werden bekogeld met tegels en vuurwerk. Dat gebeurde toen ze probeerden een leegstaande sloopwoning aan de Inialoane te blussen. De politie stond er met zes man bij, en greep niet in. De belagers, "een stuk of acht twintigers en dertigers", sloten ook de watertoevoer af. De brandweersleutel waarmee ze dat klusje klaarden, wierpen ze in de bosjes. Toegejuicht door leeftijdgenoten trapten ze tot slot deuken in een brandweerwagen. "We voelden ons echt bedreigd", zegt Van de Velde. "je zou zeggen:'Politie, ga er doorheen met de bezem, pak ze op, neem ze mee.' Maar er gebeurde niets!" De politie vond dat er geen sprake was van echte dreiging, stelt woordvoerder Josée Mellies van de politie Fryslân. "Op het moment dat, je geweld gebruikt, kan de boel escaleren", verklaart ze. Mellies merkt voorts op dat de politie wel in gesprek met de helagers is gegaan nadat de brandweer vroeg om ingrijpen. Brandweertje-pesten is als verschijnsel in Friesland redelijk nieuw. "Landelijk is het al langer aan de hand", zegt regionaal brandweercommandant Gert van Meegdenburg. "Uit Den Haag ken ik een geval van een brandweerman die blind is geworden nadat iemand een steen gooide door een raam waarachter hij stond te blussen. In Amerika is het al doorgeschoten. Daar lopen brandweerlieden met kogelvrije vesten rond, sinds er enkele tijdens het blussen zijn doodgeschoten." In Friesland beperkt het fenomeen zich tot nu toe tot de oudejaarsfeesten. Dit jaar probeerden groepen feestvierders bluswerk te verhinderen in Oudwoude en in Goutum. In Nieuwehorne kregen overheidsdienaren lawinepijlen op zich afgeschoten. In Garyp was vorig jaar ook stront aan de knikker, eveneens op de Inialoane. Zo'n zestig mensen probeerden in de vroege ochtend van 1 januari te voorkomen dat de brandweer een autobrand bluste. Drie hondengeleiders en acht agenten gewapend met gummistok dreven de menigte toen uit elkaar. In Marrum kregen brandweerlieden diezelfde nacht verwensingen naar hun hoofd. De politie, die aanvankelijk afwachtend was, joeg de mensen weg toen het vreugdevuur op het punt stond over te slaan naar een winkelpand. In 1998 keerden bewoners van Tzummarum zich tegen de brandweer toen die een vreugdevuur zou blussen. Het jaar daarop vielen er in dit dorp rake klappen toen de brandweer wilde beletten dat tientallen jongeren een bouwkeet op een vuur zouden gooien. Commandant Van de Velde heeft het incident in Garyp gisteren aanhangig gemaakt bij burgemeester Gerrit Jan Polderman. "Mijn jongens hebben zich echt bedreigd gevoeld. Gelukkig zijn ze er heelhuids afgekomen. Maar dit wordt te gek. Het gaat een heel vreemde kant op als ik niet meer in kan staan voor hun veiligheid. Het zijn vrijwilligers." Het huis, dat tot vier keer toe werd aangestoken en geblust, staat inmiddels op instorten.

Bron: Leeuwarder Courant, vrijdag 3 januari 2003

totop

'De Rabbelskûte' 25e jaargang nr.1 van 17 september 2021 is uit. De Garipersite heeft weer enkele artikelen voor u overgenomen.
De volgende Rabbelskûte verschijnt op 26 november 2021.
Kopij inleveren uiterlijk vrijdag 19 november 2021 om 19:00 uur bij Anne Albada, Feanhústerpaad 12, 9263 RN in Garyp.Zo mogelijk via het e-mailadres van de dorpskrant derabbelskute@gmail.com.

Collecterooster

  • 12-09 t/m 18-09 Prinses Beatrix Spierfonds
  • 19-09 t/m 25-09 Nierstichting
  • 26-09 t/m 02-10 HandicapNL
  • 03-10 t/m 09-10 Dierenbescherming
  • 10-10 t/m 16-10 Nederlandse Brandwonden Stichting
  • 31-10 t/m 06-11 Diabetes Fonds
  • 07-11 t/m 13-11 Alzheimer Nederland
  • 14-11 t/m 20-11 Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK)
  • 28-11 t/m 04-12 Leger des Heils Fondsenwerving

garyp.nl
© 1997 - www.garyp.nl Website door IT-wurk